21-05-23 – Cyclo Sint-Niklaas

Na 16 jaar organisatie van de Memorial Rudy Peerens gaat wielertoeristenclub 4 Kronen uit Temse een andere uitdaging aan. De QC Classic wil een waardige opvolger worden voor de ruim 40 leden tellende vereniging. De uitvalsbasis is de Hippodroom aan de rand van recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas.

QC CLASSIC = frisse nieuwe fietsuitdaging

De aanvang van de tocht loopt over de Doorn, de Vierstraat, Potaarde en Hollebeek naar de Brug van Temse. Langs de Oude Schelde fiets je naar de Scheldedijk door Weert KleinBrabant binnen. Van Branst fietsen langs Sint-Amands naar Lippelo dwars door de Lippelobossen.

Klein Brabant – Viae Romanae – De Heizel

De tocht trekt naar Laken, in de groene zone tussen Londerzeel en Steenhuffel. Verderop blijft de route de woonkernen ontwijken tussen Merchtem en Wolvertem. Daar wordt het profiel van de tocht meer golvend. Wanneer de watertoren en twee zendmasten tussen de bomen ontluiken komt de toertocht op het hoogste punt op de Romeinse Heirbaan, “Viae Romanae“. Door het Brusselse randdorpje Oppem gaat het over de Klepper snel naar de rand van de Plantentuin in Meise. Brussel straalt in de ochtendzon na een stevig stuk bergop naar de Heizel. Rond het Atomium toeren en de terugweg kan beginnen naar Strombeek-Bever en Meise. Het Drijtorenpark is de laatste helling en dat op ruim 30 km van het einde. Tijd voor Brabantse dorpjes te ontdekken zoals Sint-Brixius-Rode, Nerom. Via Ramsdonk en de oversteek van de A12 trekt de tocht het land van Stille Waters terug in. Kreken, vijvers en beken slingeren met de fietsers mee naar het Fort van Bornem. Aan de Oude Schelde wordt het slot van de terugweg naar de Brug van Temse ingezet. De passage door Eigenlo is op een boogscheut van de Hippodroom.

De 70 km tocht maakt voor Merchtem de doorsteek over Imde naar Sint-Brixius-Rode, dwars door de Kasteelbossen en het Natuurgebied de Beemden

Zondag 21 mei 2023 – Cyclo QC Classic Sint-Niklaas – QC Stables Hippodroom, Beeldstraat 15, 9100 Sint-Niklaas – 30 km: 10.00-14.00, 70-90 km: 7.00-10.00 – info: www.4kronen.be, thierryvangasse@hotmail.com

GPX-en parcoursplannen online op de site van de organisatie