29-01-23 – VTT Ichtegem

Zondag 29 januari 2023 kan een van de best georganiseerde West-Vlaamse fietsclubs van Cycling Vlaanderen uitpakken met de Houtlandse Bossentocht. De veldwegen en bossen in de regio Ichtegem en Koekelare zijn een garantie voor vlot berijdbare tracks.

Het Koekelarebos is een versnipperd domein van 70 ha dat als introductie op het parkoers voorkomt. Het is de uitloper van het Wijnendaelebos, de tweede boszone die voorgeschoteld wordt. Van het oorspronkelijke Bos van Houthulst dat 4000 ha goot was rest nu nog het stuk Wijnendalebos van ongeveer 280 ha. Dreven en single bostracks lijken hier eindeloos fietsplezier te presenteren.

De veldwegen in het domein Rozendaal lopen in een historisch heide- en bosgebied. Vóór de bevoorrading trekt de toertocht nog naar de Eernegemse Statieput. Deze vijver werd gegraven om stoomtreinen van Torhout naar Oostende van water te voorzien, en gelegen aan de groene as ‘Groene 62’, een voormalig stoomspoorwegtracé dat zich uitstrekt van Torhout naar Oostende.

Tijd voor een stevige ravito! De plek bij uitstek is de Ruidenberg, de verraderlijke klim voor tal van West-Vlaamse wielerwedstrijden – 3 daagse West-Vlaanderen, Handzame Classic -.

Deel 2 van dit achtvormig parkoers begint met de kasseien van de Lookhuisstraat – 1100 meter in open veld. De spoorwegbedding Oostende-Torhout leidt naar een aantal exclusieve privé-stukken die als verbinding optreden voor de gravel- en bosstracks die deze mooie veldtoertocht afronden.

De Houtlandse bossen, gegarandeerd MTB-fun.


Zondag 29 januari 2023 – VTT Houtlandse Bossentocht Ichtegem – Sportcentrum, Keibergstraat 32, Ichtegem – 35-55 km: 8.00-11.00 – info: WTC Blijf Jong Ichtegem, Johan Constant, 0487428572, johan.constant@telenet.be