28-01-23 – VTT Ingooigem

Zaterdag 28 januari 2023 pakken de organisatoren van de Omloop der Vlaamse Ardennen uit met een knallende mountainbike toertocht hartje winter. Liefst 75 km over de meest beruchte hellingen van de Vlaamse Ardennen, de monster afstand die elk jaar 200 à 300 deelnemers weet te bekoren. “Dat is toch 30 procent van de totale opkomst” weet Johan Van Overbeke ons te melden.

Het Banhoutkasteel

Het Banhoutbos – 25 ha groot dat in de 19 de eeuw werd aangelegd rond het kasteel – is de prachtige opener van de tocht. De crosssite van Otegem, telkens goed voor de herkansing van het BK veldrijden, is deels in de aanvangsfase verwerkt. De Kluisbos aan Waalse zijde volgt op het menu. Daar is reeds de tweede ravitopost, na deze van Otegem.

Pittig stukje off road in de buurt van de Tiegemberg

Op de Oude Kwaremont dolt de tocht met een paar stroken op de kasseien. Maar het zwarte beest loert nog verderop in het verloop van de tocht. De Paterberg en de Rampe – een korte gekasseide helling gelegen die de Keuzelingestraat verbindt met de Kalkhovenstraat – het zijn heerlijke kuitenbijters. Na de Rampe zit de energietank al wat op reserve en is er een derde bevoorrading voorzien.

De Paterberg

Tijd voor het luik Scheldevallei richting Avelgem met een spectaculaire afdaling, een passage op het mooie fietspad Ronse-Kortrijk en de nagelnieuwe fietsersbrug over de Schelde in Ruien.

Zaterdag 28 januari 2023 – VTT Omloop Vlaamse Ardennen Ingooigem – Café Smesseplein, Schellebellestraat 1, 8570 Ingooigem – 35-45-55-75 km: 8.00-14.00 – info: Yvegem Sportief, 0470812972, johan_van_overbeke@msn.com

meer fotos van deze VTT edtie 2020