03-12-22 – VTT & Cyclo Ertvelde

Cyclo & VTT combineren blijft vaste waarde in Ertvelde.

Zoek niet verder in de weekend kalenders naar een georganiseerde cyclotocht in Vlaanderen. De Houtlandtocht is de enige wegrit. In combinatie met een veldtoertocht blijven heel wat Oost-Vlaamse wintertochten van Cycling Vlaanderen vasthouden aan deze succesformule. “Normaal maken ongeveer 30 procent van de deelnemers de wegtocht, wat toch goed is voor een 300 fietsers. Hopelijk komen we terug rond de 1000 deelnemers uit. Na corona herneemt ook de opkomst van de sporters op de evenementen, maar het gaat traag crescendo.” aldus voorzitter Alfred Van de Veire van TC Houtland Ertvelde. De wegtochten – met keuze voor 38 en 50 km, trekken door het vlakke land van Evergem, Sleidinge, Assenede.

Wegfietsers en mountainbikers zijn welkom in Ertveldefoto MCC 2019

De Zonneberg als exclusieve MTB passage

De mountainbiketochten van Ertvelde hebben een heel bijzonder tracé. In Rieme werd op de site van het failliete Rodia Chemiebedrijf een enorme berg fosforgips gedumpt. Sinds 2010 werd gestart door investeringsgroepen met de sanering van de berg. Momenteel is dit het grootste zonnepanelenpark van Europa waarin onder meer een vijftal kilometer gravelpaden liggen om de bereikbaar van de installaties te garanderen. Door de goede contacten met de exploitant kan de mountainbiker dit unieke private tracé doorfietsen. Vlak naast het zonnepark ligt de Callemansputte dat voorheen dienst deed als baggerslibstortplaats. Het is nu tot een natuurpark van 30 hectaren gesaneerd en heringericht voor de actieve sportbelevers. Deze zone ontbreekt dus niet in de Houtland VTT. Richting Terdonk wordt de omloop door het natuurgebied Doornzele Noord geloodst. Aan de rand van de Gentse Kanaalzone hebben de parcoursbouwers niks aan het toeval overgelaten!

Gravelen tussen de zonnepanelenfoto MCC 2019

De Augustijntjes doen hun bijnaam alle eer aan

Liefst 42 medewerkers van TC Houtland staan in voor een vlot verloop van het event. Een vijftiental leden zijn actieve mountainbikers. In de fietsrangen worden ze nogal vaak ‘de Augustijntjes’ genoemd naar hun jarenlange trouwe sponsor. Brouwerij Van Steenberge, gelegen in het hart van Ertvelde tapt al jaren het abdijbier Augustijn, een echt Meetjeslands streekproduct. Proeven zal op deze fietshappening geen probleem zijn want de bevoorrading ligt in de 18 de eeuwse brouwerij. Iedere deelnemer kan er naar believen één van de topbieren van deze onafhankelijke brouwersfamilie gratis degusteren. Schol!

Zaterdag 3 december 2022 – Cyclo & VTT Houtland Ertvelde – Sportcentrum Hoge Wal, Guldensporenlaan 34, Ertvelde – cyclo 38-50 km: 8.30-14.00 / vtt 25-47 km: 8.300-14.00 – info: TC Houtland Ertvelde, Tania Van de Veire, 0473 95 11 52, secretaris@tc-houtland-ertvelde.be

faciliteiten: DOUCHES – AFSPUITINSALLATIE – FIETSBEWAKING – BEVOORRADING