Indian Summer Bike Weekend

Een schitterend 3 daags fietsweekend van 11 tot en met 13 november ligt pas achter de rug. Wat een zalig herfstweer was het om te genieten van de pracht van de natuur. Dat deden jullie massaal, met onder meer ruim 1700 deelnemers in het Oost-Vlaamse Kruisem voor de traditionele Dwars door Kruishoutem. De daaropvolgende tweedaagse in het naburige Astene topte af op meer dan 1800 fietsers.

foto JB - VTT Astene

Foto VTT Astene – J. Broeckaert

———-

We kozen voor een weekendje gravel. Op vrijdag waren we te gast op een kleinschalig event in Oudenaarde. De Lamusette graveltoer in de Vlaamse Ardennen openbaarde heel wat onbekende in tracks in de regio door bossen, heel stevige klimmetjes en dokkeren op kasseitjes in godvergeten landwegen. De musette van Lamusette kreeg een andere invulling: vooral van amuser, genieten dus. Dat het gravelgehalte af en toe zoek was stoorde voor deze gelegenheid niet, de soft-tracks waren dermate droog dat onze gravelbike er vlot door heen reed.

Off-road Lamusette Oudenaarde – De klim naar de Kapel van Kerselare – Foto Flandrien.be

Off-road Lamusette Oudenaarde – Klimmen à volonté op de Muziekbos in het Oost-Vlaamse Ronse – foto M.V.

———-

Zaterdag was Merksplas de gravelplace-to-be. De Dirty Splasher Sweet Ride pakte er uit met een bijna professioneel event in de Antwerpse Kempen. In avant-première van de komende Aardbeiencross was deze organisatie van begin  tot einde een voltreffer.

Graveltrack in de Kempen Graveltocht Merksplas – foto Flandrien.be

Bijna 400 gravelaars voor dit prijzige sportgebeuren voor het goede doel zagen dat het goed was. Koffie en een stuurplaat bij de start en een gpx voor onderweg loodsten ons uit de Kolonie op weg. De vele dreven in de beginfase waren door het gespreide startuur echt als de Stille Kempen. Het tempo ging makkelijk hoog tot een paar technische bostracks over harde zandpaden onze stuurmanskunst inriepen.

Leuke kasseiwegen kent de Kempen evenzeer. – Graveltocht Merksplas – foto Flandrien.be

Net voor km 40 op de 60 km tocht werden we in Zondereigen uitgebreid bevoorraad. Onze compagnon de route uit Schoten knapte op de 120 km tocht er stevig van op. In de finale gingen we door Wortel Kolonie richting Schoonen Hoek in Nederland. Ingehaald door een mountainbiker uit Ieper moesten we in de zandstroken beiden ondervinden dat gravelschoeisel af en toe het on derspit delft tegen de mountainbikenoppen. Frietjes en worst, pannekoeken, Kwaremont, snelle suikersnoepjes en een orkest verdrongen de aandacht van honderden bezwete deelnemers in de sfeervolle ‘Open Schuur’

alle foto’s van Merksplas