24/01/2021 – Valencia opent profseizoen in Europa

De Clàssica Comunitat Valenciana 1969 – Gran Premi València opent het seizoen in Europa over 150 km tussen La Nucia en València. De Coll de Rates, een van de meest karakteristieke havens in de provincie Alicante en waar veel professionele teams doorheen trainen tijdens deze wintermaanden, zal de belangrijkste bergachtige moeilijkheid zijn van de Clàssica Comunitat Valenciana 1969.
Gran Premi València is een koers die terugkeert naar de internationale kalender 16 jaar na zijn verdwijning. De wedstrijd van 150 kilometer kent een veeleisend eerste deel en een volledig vlak tweede deel. De fietsers vertrekken vanuit La Nucia in de richting van Callosa d’En Sarrià en Bolulla, vanwaar ze de Coll de Rates zullen oprijden langs de 14,2 km lange helling van Tárbena, tot 628 meter hoogte. Vanaf de top van de tweede categorie, op km 25, daalt  de race af door Parcent, Alcalalí, Llosa de Camacho, Pedreguer, Beniarbeig, Ràfol d’Almunia en Pego. Vanaf dan, na 70 km, verlaat de race de provincie Alicante en rijdt via Oliva Valencia binnen. De renners hebben 80 km volledig vlak voor de boeg, waarin de teams zullen proberen het peloton te groeperen en hun snelle mannen zoveel mogelijk beschermen. De enige speciale sprint van de dag bevindt zich in de stad Xeraco, op kilometer 88. Omdat kort daarvoor, met name vanuit Gandía, de race parallel aan de zee verloopt, kan het binnendringen van de wind ook waaiers veroorzaken. De fans van Tavernes de la Valldigna, Cullera, Mareny de Barraquetes, El Perelló, El Saler of Pinedo zullen ook kunnen genieten van de passage van de fietskaravaan door hun gemeente.

In zijn halve eeuw van leven had het grote winnaars met de status van Domingo Perurena, Noël Dejonckheere, Mathieu Hermans, Sean Kelly, Laurent Jalabert, Mario Cipollini, Erik Zabel, Alesandro Petacchi en Óscar Freire.

In 2021 wordt een prestigieuze koers herboren. De Gran Premi València was een professionele wielerwedstrijd die jaarlijks aan het begin van het wielerseizoen in de Valenciaanse Gemeenschap werd gehouden. Elk jaar was het startschot voor de professionele herencompetitie in Europa. De eendaagse koers liep van 1969 tot 2005, toen deze werd stopgezet.

reeds gekende deelnemende teams : Alpecin-Fenix, Arkéa-Samsic, Euskaltel-Euskadi, Caja Rural-Seguros RGA, Total Direct Energie, Beat Cycling Team, Tarteletto-Isorex  en Equipo Kern Pharma