Retro – Paracycling Track WK Dames – 2020

Griet Hoet en Anneleen Monsieur, de Belgische toprenners Para Cycling hebben deze winter op een schitterende wijze de zilveren medaille behaald op de Wereldkampioenschappen Paracycling in de sprinttamdem. Enkel in de finale moesten zij tegen de Britse dames het onderspit delven.  In de halve finale wipten ze Brazilië. Zij haalden ook nog eens brons in het tandem achtervolgen.

Bekijk hun prestatie in het Canadese Milton


Sinds 2015 vormen Griet Hoet en Anneleen Monsieur een onafscheidelijk tandemduo. Griet heeft retinitis pigmentosa, een degeneratieve oogziekte. Haar zicht verslechtert, maar dat weerhoudt Griet niet om op topniveau te fietsen. Met Anneleen Monsieur heeft ze een complementaire piloot gevonden die haar maar wat graag op sleeptouw neemt.

De damestandem Hoet-Monsieur nam in 2016 deel aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro nadat ze zich op het WK baanwielrennen kwalificeerden. Ze deden in Brazilië vooral ervaring op in de pistecompetitie en op de weg kenden ze heel wat pech. Sinds 2017 behoren de dames tot de absolute wereldtop in het baanwielrennen, met de 3 kilometer individuele achtervolging als specialiteit. De dames wonnen drie jaar op rij WK-medailles op de piste, vijf stuks in totaal. Ook in 2020 maken ze een hoofddoel van het WK piste in Milton (Canada).

Op de weg doen Hoet en Monsieur het tevens uitstekend. In 2018 won Griet het UCI wereldbekerklassement, als eerste Belgische blinde dame ooit. De tandemdames dromen nu van een wereldtitel en een medaille op de Paralympische Spelen. bron : https://www.parantee-psylos.be/griet-hoet

Op deze wereldkampioenschappen in Milton, Canada werd de Belg Ewoud Vromant wereldkampioen op de 3 km achtervolging. Helaas hebben we daar geen beelden van gevonden.

De G-wielrenner Ewoud Vromant is in Milton (Canada) wereldkampioen geworden in de 3 kilometer individuele achtervolging. De renner met een rechterbovenbeen amputatie won de finale in een nieuw wereldrecord 3:36.322. Het is de eerste medaille voor Paralympic Team Belgium op het WK G-baanwielrennen en tevens de eerste in 2020.

Ewoud Vromant uit Woubrechtegem reed de wedstrijd van zijn leven op de UCI Para-cycling Track World Championships in Milton (Canada). ’s Morgens reed hij tijdens de kwalificaties al een nieuw wereldrecord in heat twee: 3:36.961. Het oude wereldrecord dateert van 2014 en stond op naam van de Chinees Liang (3:40.367). 


In de finale deed Ewoud het kunstje nog eens over tegen de Fransman Leaute. Met 3:36.322 scherpte Vromant zijn wereldrecordtijd nog wat aan en kroonde hij zich tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. Het is de eerste wereldtitel en medaille voor Ewoud in het baanwielrennen. Vorig jaar kende hij in maart pech bij de start in dit nummer en werd hij vijfde, maar hij won in september zilver op het WK tijdrijden en brons in de WK-wegrit.

Zijn landgenoot Diederick Schelfhout  ook te zien in de videostream in het omnium, reed de kleine finale in de klasse C3 voor brons tegen de Spanjaard Santas, maar moest vrede nemen met de vierde plaats.
Bron: https://www.parantee-psylos.be/pers/ewoud-vromant-knalt-in-recordtijd-naar-wereldtitel