Retro – Retro Tour du Finistère – 2014 & 2015 & 2016

Antoine Demoitié, Tim De Troyer en Baptiste Planckaert wonnen van 2014 tot 2016 de Tour du Finistère. De Ronde van de Finistère is een Franse eendaagse wielerwedstrijd die sinds 1986 wordt georganiseerd half april rondom de stad Quimper in het departement Finistère in de regio Bretagne. De drie Belgen zijn de enige landgenoten die daar in slaagden.


De zege van de Luikenaar Antoine Demoitié,  uitkomend voor Bruxelles Wallonie, is een van de grootste uit zijn carrière die abrupt stopte bij een dodelijk ongeval in Gent-Wevelgem in 2016.  Bekijk de finish.


Wanty-Group Gobert heeft in Bretagne met de Denderstreker Tim De Troyer een prachtige overwinning weten te behalen in 2015. Het zou zijn enige internationale zege worden want na 2016 hing hij bij het uitblijven van een nieuw contract bij Veranda Willems de fiets aan de haak.

Tim De Troyer ging in de finale met lichte voorsprong zijn ploegmaat Jerome Baugnies vooraf. Ook Frederick Backaert van hetzelfde team maakte deel uit van de kopgroep van 14 renners. Herbekijk de livestream.


In 2016 was een sterk Waals blok met ondermeer Sebastien Delfosse, Olivier Pardini, en Grégory Habeau de ideale trein om machtsspurter Baptiste Planckaert uit te spelen in de slopende finale klim in Quimper. Planckaert lanceerde van zeer ver de spurt. Hij kon de fel aandringende Samuel Dumoulin van AG2R afhouden. Hiermee behaalden ze voor hun team Bruxelles-Wallonie een zeer emotionele zege 2 jaar na die van Antoine Demoitié die recent voordien verongelukte.  Hierbij de livestream.